Belangrijke informatie
Er kan altijd iets gebeuren, wat wij als organisatie niet altijd in de hand hebben. Bij calamiteiten geeft de organisatie dan ook de betrokken vrijwilligers instructies, zodat iedereen veilig op de route is. Lees onderstaande informatie daarom goed.
Je vindt de laatste organisatie mededelingen, ontwikkelingen, nieuwsberichten in “het laatste nieuws”, maar vergeet ons ook niet te volgen op onze social media kanalen! Dan weet je zeker dat je alle informatie van ons krijgt!
Veiligheid
De Stichting Avondvierdaagse Zeewolde vindt het belangrijk dat iedereen veilig op de route kan lopen. Hiervoor zetten wij verkeersregelaars en routebegeleiding in die in nauw contact staan met de organisatie.
Wat moet je doen als je een verkeersregelaar tegenkomt?
Je bent verplicht om de aanwijzingen van de verkeersregelaar op te volgen. Zij zijn wettelijk aangesteld om op de weg te staan en je bijvoorbeeld een stopteken te geven. De aanwijzingen van de verkeersregelaar gaan boven verkeerstekens en verkeersregels. Dus volg ze altijd op! Je herkent ze aan hun verkeersregelaarhesje of -jas.
Wat doet de routebegeleiding?
De routebegeleiding kan je herkennen aan een verkeersregelaarhesje en ze zijn op de fiets of op de scooter. Deze vrijwilligers hebben nauw contact met de organisatie over hoe het gaat op de route.
Ik ben mijn kind/ouder kwijtgeraakt?
Door het aantal deelnemers, kan het gebeuren dat in de drukte je iemand bent kwijtgeraakt. Neem in zulke gevallen contact op met de organisatie, de verkeersregelaar en/of de routebegeleiding. Linksom of rechtsom, we zorgen dat jullie elkaar weer gaan vinden.
Ik ben de weg kwijt?
Op de website van de Avondvierdaagse Zeewolde kan je de routes vinden, die je ook kan openen in Google Maps. Op deze manier kan je de weg weer vinden richting de start/finish.
Slecht weer
De Stichting Avondvierdaagse Zeewolde kan helaas niet het weer bepalen tijdens de Avondvierdaagse. We gaan natuurlijk altijd voor het prachtige zonneschijn!
De organisatie heeft goed inzichtelijk hoe het weerverloop is en maakt op basis hiervan goed doordachte beslissingen. Blijft het prachtig weer, dan is het zeker, we gaan dan een mooi evenement tegemoet. Alleen als er slecht weer op komt is, dan kan dit betekenen dat de starttijd gewijzigd wordt of in uiterste geval dat de Avondvierdaagse die dag helemaal niet door gaat. We nemen elke beslissing weloverwogen omdat we vinden het belangrijk dat elke deelnemer een leuke tijd heeft en veilig thuis komt.
Wat te doen bij regen?
Is er toch regen onderweg, neem dan een paraplu mee en kleed je warm aan. Regenkleding is dan ook aan te raden!
Wat te doen bij onweer?
Als organisatie willen wij niet dat de deelnemers nog op de route zijn met onweer en nemen dan de beste beslissing hoe we hiermee omgaan. Het is dan zeer belangrijk om de berichtgevingen van de organisatie in de gaten te houden op social media en op de website.
Ben je op de route en er komt toch een onweersbui over je heen, volg dan de volgende instructies:
- Blijf weg bij bomen. Bomen trekken bliksem aan.
- Blijf uit de buurt van hoge gebouwen en ijzeren hekken. Vrijwel alle dingen geleiden stroom beter dan lucht dat doet. Daarom zal de bliksem bij voorkeur via hoge gebouwen stromen.
- Ga gehurkt zitten als je je in een open veld bevindt. Duik ineen met je voeten tegen elkaar. Ga nooit liggen!
112 situaties
Dit is een situatie die we altijd willen vermijden, maar er kan altijd een situatie voorkomen dat je 112 moet bellen.
Bij een ernstige medische situatie, bel altijd 112 eerst. Zet de telefoon op luidspreker en ga naast het slachtoffer zitten. De meldkamer, zal dan samen met jou de situatie beoordelen en de hulpdiensten toesturen. Zij gaan je begeleiden in wat te doen.
Ben je niet alleen? Zorg dat iemand anders de organisatie inlicht over de situatie. Wij willen graag hierover op de hoogte gesteld worden, omdat wij voor elke deelnemer op de route verantwoordelijk zijn.
De meldkamer en de organisatie willen graag het volgende weten:
- Je naam (wie je bent)
- Wat er is gebeurd (verkeersongeval, brand, val van trap, e.d.)
- Wat slachtoffer(s) mankeert
- Welke hulp je nodig hebt (brandweer, politie, e.d.)
- De lokatie (plaats, straatnaam, huisnummer, herkenningspunt, wegnummer, rijrichting of hectometerpaaltje)
- De aanrijroute (bijvoorbeeld wegwerkzaamheden of rookontwikkeling waarmee rekening gehouden moet worden)
- Bij een gebouw: welke ingang het best genomen kan worden (Kortste route door het gebouw naar het ongeluk)
- Hoeveel slachtoffers en de leeftijd (kinderen?) of bijzondere omstandigheden (zwangerschap, diabetes, hartklachten)
Wanneer bel je 112 of de organisatie? +31683938093
Soms is het lastig om te beoordelen of je voor een situatie 112 moet bellen of bijvoorbeeld de organisatie.
Bel bij niet ernstige situaties de organisatie. Wij sturen onze EHBO’ers naar het slachtoffer.
In deze gevallen moet je altijd eerst 112 bellen:
- Bij ernstige problemen op straat, in bedrijven of in de openbare ruimte
- Als iemand bewusteloos is
- Bij ernstige allergische reacties (anafylaxie), hevige benauwdheid en het inademen van hete gassen of lucht, rook of vuur (inhalatietrauma)
- Als iemand pijn op de borst of onbekende hartklachten heeft
- Bij shock, ophoesten of braken van bloed met veel bloedverlies
- Bij hevige hoofdpijn na een ongeval, beroerte of epileptische aanval
- Als iemand suf wordt bij onderkoeling of oververhitting
- Bij ernstige brandwonden
Wat wel of niet te doen bij calamiteiten?
Kijk of je kan helpen. Is dat niet het geval, loop door en vervolg je route. Houd afstand en heb respect voor de situatie en ga niet filmen of foto’s maken! Als je zo’n situatie tegenkomt, deel dan geen beeldmateriaal op social media in verband met privacy van de persoon in kwestie.