Warm weer op 9 juni 2023

Op vrijdag, de laatste dag van de Avondvierdaagse, gaat de temperatuur behoorlijk in de lift. Er is veel ruimte voor de zon, maar er verschijnen in de middag ook stapelwolken aan de hemel. Het kwik stijgt naar 28 tot 29°C. De stapelwolken kunnen lokaal in het oosten en zuiden van het land uitgroeien tot een bui. Onweer vinden we boven Duitsland. In Zeewolde blijft het zeer waarschijnlijk droog.

De temperatuur ligt bij de start van de laatste dag rond 28°C. Om 21:00 is het kwik teruggelopen tot 25°C, de temperatuur loopt dus maar heel langzaam terug. Doordat de luchtvochtigheid niet hoog is (40-50%), voelt het niet zo benauwd aan, wat positief is. De wind is eerst nog vrij matig vanuit het oosten (3 Bft) en draait gedurende de wandeling naar het noordoosten en wordt dan matig van kracht (4 Bft). De wind brengt dus nog wel enige verkoeling, maar al met al zal het een warme slotdag worden.

De organisatie van de Avondvierdaagse doet het dringende verzoek om voldoende water mee te brengen. Wanneer het warm is, verlies je meer vocht dan gebruikelijk, wat voldoende hydratatie erg belangrijk maakt. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan je wandeling voldoende drinkt en tijdens je wandeling je vochtbalans op peil houdt. Onvoldoende drinken kan namelijk leiden tot krampen, uitdroging of oververhitting. Neem een flesje water mee en drink hier regelmatig uit, wat tevens kan dienen om jezelf af te koelen door het water over je heen te sprenkelen. Het is beter om regelmatig kleine hoeveelheden te drinken dan ineens veel te drinken.

De brandweer zal vrijdag aanwezig zijn om de wandelaars een verkoelende douche te geven. Er zullen ook meer EHBO’ers aanwezig zijn, omdat warm weer meer blaren en schuurwonden van kleding veroorzaakt. De zonkracht is tijdens de uren van de Avondvierdaagse geen probleem, die ligt tussen 1 en 2. Loop toch zoveel mogelijk in de schaduw, draag een pet een doe een zonnebril op. 

Veel plezier en succes!

A4D weerbericht